خوشحاليم كه همراهتان هستيم
روزهای خوبتو بیمه کن

کفش مناسب کوهنوردی

کفش مناسب کوهنوردی
کفش های کوهنوردی معمولا یکی از مهم ترین و گران ترین تجهیزات کوهنوردی هستند که در سلامت کوهنورد بسیار دخیل اند و به همین دلیل موقع خرید و انتخاب آن ها باید دقت زیادی کرد. اگر برای مثال کفشی انتخاب کنید که خیلی گرم و یا خیلی سرد باشد، همه‌ی لذت کوهنوردی‌تان از دست می رود. در ادامه الی گشت به شما یاد می دهد که چطور می توانید یک کفش مناسب کوهنوردی را به بهترین شکل ممکن خریداری کنید:

چه کفشی مناسب کوه نوردی است؟
مطالب مرتبط:
آشنایی با انواع کفش های پیاده روی
آشنایی با انواع کوله پشتی برای سفر
جهانگردی را از کجا و چطور شروع کنیم؟
قبل از این که بخواهید کفش مناسب کوهنوردی بخرید باید بدانید که چجور کفشی با چه کاربری می خواهید! آیا کفشتان را برای کوهنوردی در کوه های کم ارتفاع و مسیرهای ساده لازم دارید یا کوه هایی که نیازمند مهارت های حرفه ای تری است؟ می خواهید برای تابستان از آن استفاده کنید یا زمستان؟ بعد از اینکه این سوال ها را از خود پرسیدید، بهتر است در مورد ویژگی های کفش برای هر فصل اطلاعات کسب کنید و با خود صادق باشید که واقعا آیا شما یک کفش کوهنوردی حرفه ای می خواهید یا کفشی که برای طبیعت گردی های سبکتر مناسب است، کارتان را راه می اندازد.

برای فصل تابستان چه کفشی مناسب است؟
اگر مسیری که برای کوهنوردی در پیش روی دارید خیلی پر از سنگ و چاله و دست انداز نیست و می خواهید بیشتر پیاده روی کنید تا کوهنوردی، کفش هایی با کف صاف و بدون استوک برایتان مناسب تر است، چون باعث می شود راحت تر بتوانید حرکت کنید.
کفشی که در زیر می بینید یکی از نمونه های خوب است که نه سطح خیلی صافی مثل کفش هایی که در خیابان می پوشید دارد و نه آنقدر استوک دارد و سنگین است که با هر قدم احساس کنید به کف خیابان چسبیده اید!

برای فصل زمستان چه کفشی مناسب است؟
کفش مناسب کوهنوردی برای فصل زمستان و در مناطقی که برف و یخبندان است، باید کفش های استوک دار و ساق بلند که از ۲ لایه ی چرم ساخته شده اند، باشد که در شرایطی مانند برف های سنگین، شما را اذیت نکند.

انواع کفش های مناسب کوهنوردی
برای خرید کفش کوهنوردی به چه چیزهایی توجه کنیم؟
ضد آب بودن

اول از همه حواستان باشد که حتما کفشی که خریداری می کنید ضد آب باشد. اصطلاح ضد آب بودن در کفش های کوهنوردی Gore-tex است که در حقیقت تلکنولوژی پیشرفته ای است که برای ساخت پارچه های ضد آب به کار می رود. کفش های کوهنوردی زمانی که با آب برخورد می کنند، نباید آب را به داخل کفش راه دهند؛ یعنی اینکه نباید جوراب شما خیس شود.

زیره کفش

مورد مهم دوم کفش مناسب کوهنوردی زیره سان است که کاربردهای مختلفی دارد. همانطور که گفتیم باید ابتدا بدانید که کفش را برای چه منظوری استفاده خواهید کرد و سپس به زیره آن توجه کنید که مثلا آج دار است، برآمدگی هایش چطور است و توسط چه نوع فناوری تولید شده است.

جنس رویه

کفش های کوهنوردی به این دلیل گران هستند که علاوه بر ویژگی های خاصی که دارند، جنس رویه آن ها به گونه ای است که در برابر سایش و پوسیدگی بسیار مقاوم هستند. حتما برای خرید کفش، نزد فروشنده قابل اطمینانی بروید که کاملا شما را راهنمایی کند.

لایه میانی

نکته دیگری که در خرید کفش مناسب کوهنوردی مهم است، لایه میانی است که باعث می شود شما کمتر احساس خستگی کنید؛ البته اگر جنسی با مواد خوبی مانند EVA داشته باشد.

وزن کفش

فعالیت های مختلفی که انجام می دهید، نیازمند این است که کفشتان وزن متفاوتی نیز داشته باشد. کفش های کوهنوردی معمولا باید سبک باشند تا شما گام های راحتتری بردارید اما ممکن است کفش هایی که برای کوهنوردی های سخت درست می شود، به خاطر لایه میانی آن ها، سنگین تر باشند. اما اگر یک کفش کوهنوردی بی دلیل سنگین باشد، مطمئن باشید که در طول مسیر شما را اذیت خواهد کرد.

قابلیت حفظ دما و هواخوری کفش

دو ویژگی مهم در کفش های کوهنوردی! کفش هایی که برای ۳ فصل سال مناسب هستند باید دارای قابلیت هواخوری باشند تا علاوه بر جلوگیری از تعریق زیاد سطح پوست، به خنک نگه داشتن پای شما کمک کنند. اما برای کفش هایی کوهنوردی زمستانه قابلیت هواخوری اهمیت چندانی ندارد و مهم این است که کفش بتواند پایتان را گرم نگه دارد. در این کفش ها بیشتر از تکنولوژی ‌هایی بهره می‌ گیرند که از هدر رفتن دمای داخلی کفش و سرمازدگی پاها جلوگیری شود.

کفش های مناسب کوهنوردی
انواع کفش های کوهنوردی
کفش کوهپیمایی (Trekking)
برای کوهپیمایی های طولانی مدت می بایست که کفش شما سبک باشد و دارای ساق با ارتفاع ۱۴ تا ۱۹ سانتی متر باشد. دلیل آن هم محکم نگه داشتن مچ پا است. زیره این کفش تاحدی انعطاف پذیر است و رویه آن عموماً پارچه های ضد آب یا چرمی است.

از این کفش های می توانید ارتفاعات بدون برف و همچنین پیمایش های کویری و جنگلی را به راحتی انجام دهید.
توجه داشته باشید! که این مدل کفش را در فصل زمستان استفاده نکنید. همچنین به دلیل داشتن دوخت بروی کفش نباید از با آن ها در مسیر های سنگ لاخی یا فرود از شن اسکی استفاده کرد.

برندهایی که این مدل کفش را دارند:

برندهای ایرانی: لاوان، پایار، تبریز کسرا، آسیا ( فروش در خیابان منیریه)
برندهای خارجی: BESTARD , SCARPA ,MAMMUT, ASOLO, lA SPORTIVA , MILLET
کفش کوهپیمایی
کفش کوهنوردی (Mountaineering)
برای کوهنوردی شما باید کفشتان نیمه سنگین باشد و ساق های آن هم در حدود ۱۴ تا ۱۹ سانتی متر باشد تا مچ پایتان را محکم نگه دارد. زیره این کفش کمی انعطاف پذیر است،

از این کفش می توانید برای صعودها چند روزه حتی در فصل زمستان هم نیز استفاده کنید.
توجه داشته باشید! اگر می خواهید برای چند روز در فصل زمستان کوهنوردی کنید این کفش در سطوحی که یخ زده است نیز مناسب نمی باشد.

کفش کوهنوردی
کفش کوهنوردی سنگین یک پوش (High Mountain)
کفش دیگری که برای کوهنوردی مناسب است کفش های سنگین یک پوش است. این کفش های سنگین و بسیار قوی هستند و زیره آن ها انعطاف پذیری ندارد. تمام آن ها قابلیت نصب گرامپون را دارند و برای حرکت بر روی برف و یخبندان نیز طراحی شده است.

لازم است بدانید ک از این کفش ها می توانید به ارتفاعات کمتر از ۵۰۰۰ متر نیز صعود کنید.
توجه داشته باشید! این کفش را در مکان هایی که برف وجود ندارد استفاده نکنید چرا که باعث تاول زدن پاهایتان می شود.

همچنین توجه داشته باشید که رویه این کفش ها با چسب و دوخت ذوبی است و دارای تاریخ انقضا هستند بنابراین حتما به تاریخ تولید کفش توجه داشته باشید.

برندهایی که این مدل کفش را دارند:

برندهای ایرانی: لاوان
برندهای خارجی: BESTARD , SCARPA ,MAMMUT, ASOLO, lA SPORTIVA , MILLET
کفش کوهنوردی سنگین یک پوش
کفش کوهنوردی سنگین دو پوش (Expedition)
بعد از کفش های یک پوش، کفش های کوهنوردی سنگین دو پوش سنگین را هم می توانید برای صعود در ارتفاعات ۷۰۰۰ متری در تمامی فصل های استفاده کنید. زیره این کفش های نیز اصلا انعطاف پذیری ندارد، نحوه ی دوخت این این کفش به این ترتیب است که یک پوش آن کفش کوچکی و هم اندازه پای کوهنورد است و بجای بند کفش یک چسبک برای بستن آن استفاده میشود و این کفش درون کفش اصلی که بزرگتر است قرار می گیرد . در زمان استراحت با کفش کوچک داخل چادر میشوند، تمام آن ها قابلیت نصب گرامپون را دارند.

توجه داشته باشید! هرگز در مسیرهای غیر برفی از این کفش های استفاده نکنید چرا که باعث تاول پاهایتان می شود. همچنین سعی کنید قبل از این که به برنامه ویژه ی کوهنوردی خود بروید حتما یکبار در یک برنامه سبک از آن استفاده کنید.

کفش کوهنوردی سنگین دو پوش
کفش های هیمالیانوردی (Expedition)
کفش سه پوش سنگین و بسیار قوی که مخصوص فتح کوه های هیمالیا هستند نیز از سخت ترین انواع کفش های کوهنوردی هستند. زیر این کفش های هیچ گونه انعطاف پذیری ندارد و پوشش اول آن یک گتر بلند است که بر روی کفش قرار می گیرد و به دور کفش دوخته شده و تمام رویه و اطراف کفش را در بر می گیرد. تمام آن ها قابلیت نصب گرامپون را دارند. این کفشها برای شرایط بسیار سرد و صعود برف و یخ ساخته شده اند.

از این کفش ها می تواند برای صعود ارتفاعات ۸۰۰۰ متری هیمالیا در زمستان ها نیز استفاده کنید.
برندهایی که این مدل کفش را دارند:

برندهای خارجی: SCARPA ,ASOLOMAMMUT, MAMMUT, lA SPORTIVA , MILLET بالای ۳ میلیون تومان

کفش های هیمالیانوردی
کفش یخ نوردی
کفش های یخ نوردی شباهت زیادی به کفش های سنگ نوردی دارند و دارای کرامپون های دائمی متصل به کفش می باشند. از این

کفش ها می توانید در مسابقات و صعودهای سرعتی نیز استفاده بنمایید.

برندهایی که این مدل کفش را دارند:

برندهای خارجی: lasportiva , MAMMUT

کفش یخ نوردی
کفش سنگ نوردی (Climbing)
کفش هایی که مخصوص سنگ نوردی هستند با شکل و مواد خاصی تولید می شوند و برای صخره نوردی، دیوار نوردی و سنگ نوردی گزینه های بسیار مناسب و کاربردی هستند.

برای خرید کفش مخصوص سنگ نوردی می بایست نکاتی که در زیر می آوریم را رعایت نمایید:

۱- کفش باید راحت باشد.

۲- اندازه و شکل کفش تغییر نکند.

۳- برای صعودهای اصطکاکی قابل انعطاف باشد.

۴- در صعودهای عرضی و طولی باید لبه های سفت و سختی داشته باشد.

۵- پنجه کفش که در برگیرنده انگشتان پا است سخت و محکم باشد.

۶- کف کفش با دوام و لبه های کناری آن با کیفیت باشد.

۷- کفش ضمن آنکه قوزک پا را محافظت می کند باید بیش ترین انعطاف را نیز برای قوزک پا فراهم کند.

۸- کفش باید سبک، قوی و بادوام باشد.

کفش سنگ نوردی
نکاتی که باید جهت خرید و نگهداری کفش های سنگین کوهنوردی بدانید
برای انتخاب اندازه ی مناسب باید کفش را بپوشید و با آن راه بروید. کفش خوب کفشی است که کوهنورد حتی بعد از چندین ساعت پوشیدن و راه رفتن با آن، احساس خستگی و یا پا درد نکند. اینکه نه آنقدر گشاد باشد که باعث ایجاد تاول شود و نه آنقدر تنگ و فشرده باشد که پا را در کفش مچاله کند و باعث ایجاد زخم شود.
هرگاه با یک کفش جدید به کوه میروید به محض ایجاد سوزش در نقطه ای از پایتان سریعا آنرا با چسب بپوشانید. ادامه حرکت با همان وضع پاهایتان را زخم و حرکت را آزار دهنده میکند.
وقتی کفش را پوشیدید قبل از اینکه بندهای آن را محکم کنید، پایتان را تا آنجایی که ممکن است به جلو فشار دهید اگر در این حالت به اندازه ی یک بند انگشت از از پاشنه ی پا تا انتهای آن فاصله بود یعنی کفش مناسبی است.
بعد از پوشیدن کفش با پایتان به دیوار ضربه بزنید. اگر ضربه مستقیما به پایتان وارد نشود یعنی کفش خوبی است.
به علت وزن بالای این کفش های سعی کنید در هنگام حرکت روی شیب های کم و مخصوصا سراشیبی ها بند پوش داخلی را باز یا شل ببندید تا راحت تر حرکت کنید.
در برنامه های فنی و استفاده از کرامپون بندها را محکم تر ببندید تا پایتان در کفش بازی نکند.
معمولا می گویند که طبق یک قاعده ی کلی، کفشی که ۱ سایز از پای شما بزرگتر باشد مناسب تر است چون کمی از آن فضا هم با جوراب ضخیم پر می شود.
در طول پیمایشتان سعی کنید کفشتان را خشک نگه دارید.
از گتر مناسب استفاده کنید. استفاده از سوپر گتر ها که تمام سطح کفش را می پوشانند در افزایش نگهداری گرما موثرند.
پیشنهاد می کنیم حتما موقع خرید کفش یک جفت جوراب ضخیم همراهتان داشته باشید و کفش را در بعد از ظهر یا غروب که پا باد کرده و در بزرگترین اندازه اش است، خریداری کنید.
یک توصیه خرید کفش های پلاستیکی از کفش های رویه فایبرگلاس دو پوش خودداری کنید.
در شرایط اضطراری یا در مواقعی که از کفش دوستانتان استفاده می کنید، می توانید با پوشیدن جوراب اضافه یا کم و زیاد کردن کفه کفش، سایز آن را مطابق پای خودتان بنمایید.
اضافه بند کفش را در ساق کفش یا گتر جمع کنید. باز کردن بند کفش یخ زده شما را دچار دردسر میکند. مخصوصا اینکه مجبورید برای اینکار دستکش خود را نیز درآورید.